Tabell for Saltlake

Tabell for å lage saltlake

Lake er en salt- eller sukkerløsning som har vært brukt til preservasjon og konservering av matvarer.

Laken kan også inneholde sukker og ev. krydderurter. Saltet er lett bakterisid og bidrar dermed til å hindre at kjøttet eller fisken blir hurtig bedervet. Maten gjennomgår likevel en modningsprosess som endrer konsistensen og til en viss grad fordøyeligheten.

Salt har en konserverende virking fordi det trekker vann ut av produktet, Bakterier trenger vann for å vokse. så når vanninnholdet minskes gir dette dårligerer gro forhold for bakterier, 

Produktet blir også lettere ved saltign da vannet trekker seg ut. 

Det finnes mange oppskrifter på saltlake, her finner du en fin tabell som gir en indikasjon på forskjellige lake sterkheter.  

Rør laken godt sammen, det er viktig at alt saltet er oppløst i vannet før produktet legges oppi for å få best mulig effekt, legg gjerne noe oppå så hele produktet holder seg dekket av laken. PS! ikke for tungt, det skal bare være ett lett press. 

Lake Sterkhet I %

Vannmengde (liter)

1 Liter

2 Liter

3 Liter

4 Liter

5 Liter

6 Liter

7 Liter

8 Liter

9 Liter

10 Liter

Saltmengde (gram)

1%

10g

20g

30g

40g

51g

61g

71g

81g

91g

101g

2%

20g

41g

61g

82g

102g

122g

143g

163g

184g

204g

3%

31g

62g

93g

124g

155g

186g

216g

247g

278g

309g

4%

42g

83g

125g

167g

208

250g

292g

333g

375g

417g

5%

53g

105g

158g

211g

263g

316g

368g

421g

474g

526g

6%

64g

128g

191g

255g

319g

383g

447g

511g

574g

638g

7%

75g

151g

226g

301g

376g

452g

527g

602g

677g

753g

8%

87g

174g

261g

348g

435g

522g

609g

696g

783g

870g

9%

99g

198g

297g

396g

495g

593g

692g

791g

890g

989g

10%

111g

222g

333g

444g

556g

667g

778g

889g

1000g

1111g

11%

124g

247g

371g

494g

618g

742g

865g

989

1112g

1236g

12%

136g

273g

409g

545g

682g

818g

955g

1091g

1227g

1364g

13%

149g

299g

449g

598g

747g

897g

1046g

1195g

1345g

1494g

14%

163g

326g

488g

651g

814g

977g

1140g

1302g

1465g

1628g

15%

176g

353g

529g

706g

882g

1059g

1235g

1412g

1588g

1765g

16%

190g

381g

571g

762g

952g

1143g

1333g

1524g

1714g

1905g

17%

205g

410g

614g

819g

1024g

1229g

1434g

1639g

1843g

2048g

18%

220g

439g

659g

878g

1098g

1317g

1537g

1756g

1976g

2195g

19%

235g

469g

704g

938g

1173g

1407g

1642g

1877g

2111g

2346g

20%

250g

500g

750g

1000g

1250g

1500g

1750g

2000g

2250g

2500g

21%

266g

532g

797g

1063g

1329g

1595g

1861g

2127g

2392g

2658g

22%

282g

564g

846g

1128g

1410g

1692g

1974g

2256g

2538g

2821g

23%

299g

597g

896g

1195g

1494g

1792g

2091g

2390g

2688g

2987g

24%

316g

632g

947g

1263g

1579g

1895g

2211g

2526g

2842g

3158g

25%

333g

667g

1000g

1333g

1667g

2000g

2333g

2667g

3000g

3333g

 

Egentlig masse beregnes slik, f.eks. 1 liter 12% lake består av 120 g salt og 880 ml vann. Denne representasjonen er ikke noe annet enn den som er vist i tabellen, akkurat det samme eksemplet:

1000ml vann = 88% vil være vann, 12% salt tilsettes. (beregning: 1000 / 100 *12 = 136,36g)

 

 

 

 

Korreksjons tabell

 

1 Liter

 

Utgangspunkt

Tilsetning av salt

Faktisk Lake sterkhet

1%

10g

0,99%

2%

20g

1,96%

3%

30g

2,91%

4%

40g

3,85%

5%

50g

4,76%

6%

60g

5,66%

7%

70g

6,54%

8%

80g

7,41%

9%

90g

8,26%

10%

100g

9,09%

11%

110g

9,91%

12%

120g

10,71%

13%

130g

11,50%

14%

140g

12,28%

15%

150g

13,04%

16%

160g

13,79%

17%

170g

14,53%

18%

180g

15,25%

19%

190g

15,97%

20%

200g

16,67%

21%

210g

17,36%

22%

220g

18,03%

23%

230g

18,70%

24%

240g

19,35%

25%

250g

20,00%

 

Feil beregning i oppskriftene

Forklaring: Hvis du tilsetter 12% (120 g) salt til 1000 ml vann, er det det Resultat bare en saltlake på 10,71%.

 PS! Dårlig produkt blir ikke bedre ved salting. :-) 

Relaterte produkter

Meny

Innstillinger