Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Om våre steinovner Pedra Rustica

Plassering:

Steinovner vil være utsatt for frostsprengning om de er fuktige og blir utsatt for frost. Det er derfor svært viktig å holde ovnen tørr den tiden av året hvor det er fare for frost. I Norsk klima må steinovner plasseres under eit tak og med vegger rundt som beskytter mot nedbør fra dominerende vindretning. Regntrekk eller presenning må bare brukes for å beskytte ovnene mot regn i løpet av sommeren og skal IKKE brukes til vinteragring. Dette fordi det vil dannes kondens under presenning/regntrekk som vil kunne føre til frostsprengning når ovnen blir utsett for minusgrader.  Garantien vil ikke gjelde om ovnene står ute uten tak og beskyttelse hele året!

Ovnene fra Pedra Rustica er utstyrt med vindu i døra. Dette vinduet vil lett gå sunt om man fyrer opp og det er minusgrader. Dette fordi glasset ikke vil tole den hurtige temperatursvingningen som vil komme når man fyrer opp. Skal man bruke ovnen hele året må derfor ovnene fra med glass i døra stå i et miljø som alltid gir plussgrader.

Innbrenning: 

Som med alle andre steinovner, så inneholder en ny ovn en god del fuktighet. Det er derfor svært viktig at man brukter noen dager på å "brenne inn" en ny ovn. Det er uunngåelig at det dannes små sprekker i ovnen under fyring, men er man forsiktig så vil man unngå de store sprekkene og øke levetiden på ovenen. Sprekker kan enkelt fylles i med fin sement når ovnen er varm.

Første gang dere skal bruke ovnen fyrers det opp ett lite bål, det gjøres for å drive ut fuktigheten.

Dag 1 - Fyre opp til 50 grader

Dag 2 - Fyr opp til 100 grader 

Dag 3-5 -  Fortsett med å øke temperaturen med 50 grader ved hver oppfyring til du er opp i 300 grader.

Nå har du fått ut fuktigheten og ovnen har fått ekspandert langsomt Luken skal alltid stå oppe ved fyring. Stenges hver kveld. Selv ved denne prosedyrer kan små sprekker oppstå, men det er helt normalt for håndlagede, vedfyrte ovner og ikke noe å bry seg om.

Har ovnen stått ubrukt i lang tid bør ovnen brennes på lav temperatur en time for å drive ut eventuell fukt. Det er viktig at oppvarmingen ikke skjer for raskt for å øke levetiden på ovnene.

Ikke bruk trekull, pressede peiskubber, impregnert tre o.l Ikke bruk flytende brennstoff bensin, lightergass, lampeolje o.l for å tenne opp!

Vinterlagring (den tiden av året med muligheter for minusgrader):

Det er viktig at det ikke er fuktighet i ovnen om det blir frost - Da er det risiko for frostsprengning som ikke dekkes av garantien. Sikre derfor at ovnen er tørr før vinteren. Plasser ovnen under tak i god tid før det er fare for frost. Om ovnen har vert våt - fyr den tørr før vinterlagring. Tøm ovnen etter hver fyring i løpet av vinteren. Asken vil tiltrekke seg fuktighet. Invester gjerne i en lufttørker som kan plasseres inne i ovnen i løpet av vinteren for å sikre at ovnen holder seg tørr.

Bruk

Når ovnen er plassert og innbrendt er det bare å sette i gang å eksprimentere :-)

Man oppnår enkelt over 400°C i ovnen og de høyeste temperaturene er ideelle for steiking av Pizza. Når temeraturen dropper under 300°C kan man sette inn brødbaksen og senere rundstykker og kaker. Eit spennede tips kan være å ta krydder og salt på større kjøttstykker før man legger de i fryseren. Da kan kjøttet tas rett ut av fryseren og legges i en ildfast form og settes rett inn i ovnen når den holder 150°C. Lukk så dør og luftespjelt og la kjøtet kose seg over natta og middagen vil være klar neste dag. Ellers er det bare å bruke fantasien. 

Lykke til!

Meny

Innstillinger

Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Please sign in first.

Logg inn