Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Hvordan lage ost? - Steg for steg guide

Er hjemmeproduksjon komplisert, tidkrevende eller dyrt? Absolutt ikke! For å lage den enkleste osten trenger di: 

Pasteurisert melk (min. 3,2 % fett) eller rett fra kua
Kalsiumklorid
Løpe
Krydder etter smak.

Slik gjør du

Valget av melk er veldig viktig. Vi får ikke god ost hvis råvaren er av dårlig kvalitet. Den beste løsningen er å bruke melk «rett fra kua» som ikke har gjennomgått industriell bearbeiding. Hvis dette ikke er mulig, bruk butikkmelk pasteurisert ved lav temperatur (opptil 74 ° C). Kasein, proteinet som er hovedproduktet til ost, beholder sin biotilgjengelighet i melkekonserveringsprosessen som utføres på denne måten. UHT-melk steriliseres, dvs. varmes opp i noen sekunder ved en temperatur på 121 o C. Kaseinet endrer da romlig ordning og bearbeiding med løpe vil ikke være mulig. Pasteurisert melk kan finnes i butikkkjøleskap. Den har kortere holdbarhet sammenlignet med UHT-melk, så du må planlegge osteproduksjonen på forhånd. Jo høyere fettinnhold i melken, desto smakligere blir osten. Fett er en bærer av smak, ulike vitaminer er oppløst i det, for eksempel A, D, E, K. Passende fettinnhold (3-5%) vil sikre riktig fuktighet til osten. For lite fett vil gi tørr, klumpete og fallende ost, og for mye fett vil gi våt ost.

Tilsetning av kalsiumklorid er nødvendig i produksjonen av løpeost. Kalsiumioner støtter virkningen av enzymet - løpe. Tilsetning av kalsiumklorid til pasteurisert melk som er kjøpt i butikken er viktig. Men mengden kalsiumklorid i melk «rett fra kua» avhenger av flere faktorer, først og fremst årstiden. I sommer- og tidlig høstmånedene øker melkeytelsen, noe som kan skyldes forbedret kuernæring. Konsekvensen er en nedgang i mengden protein og fett per enhet melk, men også i kalsium. Mengden kalsiumklorid bestemmer kvaliteten på ostemassen. Den passende dosen er 2-3 g per 10 L melk. For lite vil redusere effektiviteten, og for mye vil resultere i tørr og hard ostemasse.

Løpe er et enzym og dets aktivitet avhenger av temperatur, pH, tilstedeværelsen av metallioner og andre. Løpe viser maksimal aktivitet ved en temperatur på 38 o C - dette er temperaturen som melken skal varmes opp til før tilsetning av løpe.

For å lage Koryciński-ost, varm opp melken og tilsett passende mengde kalsiumklorid. Etter å ha nådd temperaturen på 38 o C, tilsettes passende mengde løpe blandet i en liten mengde lunkent vann. Vi kan ikke løse opp løpe i oppvarmet melk, fordi enzymet umiddelbart vil kutte proteinet og vi får en koagel som vi ikke klarer å putte i melken. Rekkefølgen er viktig. Først bør vi tilsette kalsiumklorid. Hvis vi snudde rekkefølgen, ville ikke kloridet bli fordelt utover melken fordi løpen ville begynne å danne en koagel. Vi bør dekke kjelen med aluminiumsfolie og holde temperaturen på 38 o C. Etter ca 40 minutter kan du sjekke om ostemassen er klar. For å gjøre dette, roter kjelen raskt. Hvis ostemassen kommer bort fra karets vegger uten å gå i stykker, er den klar. Deretter kuttes ostemassen i et rutenett på ca. 1 x 1 cm og settes til side i flere minutter for å tillate ytterligere sekresjon av myse. Etter denne tiden kan operasjonen gjentas, denne gangen kuttes koaguleringen diagonalt. Den enkleste måten å bli kvitt myse fra en gryte på er å legge en sil i den. Myse vil samle seg inni og kan enkelt fjernes, for eksempel med en øse. Det vil imidlertid fortsatt være litt myse igjen i potten. Det hele skal over på en osteduk, for eksempel kiletype. Du kan henge skjerfet i flere minutter eller trykke lett på klumpen i skjerfet. Neste trinn er å legge ostemassen i partier i en osteform og tilsette eventuelle tilsetningsstoffer mellom lagene, dvs. pepper, oregano, basilikum, tørkede tomater, du kan også tilsette nøtter og tørket frukt. Du kan bruke flere metoder for å gjøre osten salt:

tilsett salt direkte i melken - mengden bør være stor, da en betydelig del av saltet vil gå tapt med mysen
tilsett salt i lagene som vi ordner i osteformen
lag saltlake og ha osten i den i 1-2 dager. I dette tilfellet må du presse osten godt i en ostepresse, ellers ville den falle fra hverandre.
Sett osten i kjøleskapet og vend den etter noen timer (presses den i ostepresse er det ikke nødvendig med dette). Det er verdt å snu osten flere ganger, omtrent annenhver time. Osten smaker best dagen etter.

Å lage hjemmelaget ost er enkelt og hyggelig. Hjemmelaget ost inneholder ingen mistenkelige tilsetningsstoffer. Du kan enkelt endre smaken ved å velge tilsetningsstoffer. Hjemmeproduksjon kan fort bli en lidenskap, og å dele produktene dine med dine kjære gir stor glede. ...fordi hjemmelaget er bedre.

Lykke Til! 

Merkelapp: Ost, Ysting
Relaterte produkter

Meny

Innstillinger

Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Please sign in first.

Logg inn