Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Hjemmelaget ølost

Dette trenger du

Ingredienser til 0,5 kg ost:

6 L lavpasteurisert melk
0,5 g bakteriekulturer for Gouda
1,5 g kalsiumklorid
6 dråper løpe eller 0,5 g tørket løpe
2 1 ts salt
330 ml porterøl (vi brukte Żywiec)
osteduk

Slik gjør du

vordan lage hjemmelaget ølost?
Forberedelse:
Legge til kulturer og løpe:

Varm opp melken til 32 °C og tilsett kalsiumklorid. Etter 10 minutter, tilsett bakteriekulturene. Dekk til det hele og la melken modne i 60 minutter ved 32°C. Tilsett oppløst løpe og bland godt. Dekk til og la melken surre i 45 minutter ved 32°C. Når ostemassen er klar skjærer du den i 1-2 cm terninger. Rør ostemassen forsiktig i 5-10 minutter.

Brygging og tømming av ostemassen:

Varm ostemassen sakte opp til 39 °C, øk temperaturen med 1-2 °C hvert 5. minutt. Når denne temperaturen er nådd, rør blandingen for å holde den adskilt i 30 minutter. Etter de første 15 minuttene, fjern 1 kopp myse, deretter etter ytterligere 15 minutter, fjern en annen kopp myse. Etter koking skal ostemassen være fast og gi en viss motstand når den trykkes med fingrene mens den smuldrer. La ostemassen ligge i mysen i ytterligere 30 minutter, rør hvert 5.-10. minutt for å unngå klumping. Fjern mysen og overfør den med en hullsleiv til et dørslag dekket med en osteduk og la den renne av seg i 30 minutter, mens du rører forsiktig fra tid til annen. Overfør den drenerte ostemassen til en annen bolle eller beholder, hell deretter øl over dem og la trekke i 45 minutter. Tøm ølet og tilsett saltet i ostemassen, og rør deretter grundig for å fordele saltet jevnt gjennom ostemassen.

Avtrykk:

Overfør ostemassen til en ostepresse kledd med osteduk. Press i 30 minutter ved 5 kg trykk, 1 time ved 10 kg trykk, og deretter 16 timer ved 20 kg trykk. Snu og omorganiser osten fra tid til annen mens du klemmer.

Modning:

Fjern osten fra pressen og oppbevar ved 12°C, snu den daglig og la overflaten tørke. Når overflaten er tørr, belegg osten med voks. La modne ved 12°C i 4-6 uker.

Kort oppsummert:

4-5 timer - inokulering og koagelforberedelse
20 timer - pressing
1 time - voksing
4-6 uker - modning

Merkelapp: Ost, Ysting, Øl

Meny

Innstillinger

Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Please sign in first.

Logg inn