Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Røkt løpeost

Dette trenger du

for to oste"barer" på ca 300-400 g eller en ca 700 g:

5 L melk, gjerne fersk* eller lavpasteurisert
løpe etter dosering på pakningen
1 g kalsiumklorid ved bruk av lavpasteurisert melk
100 g fint ikke-jodert salt

Slik gjør du

Hell melken i en kjele*, varm den til 38⁰C, slå av varmen, tilsett salt, bruker du lavpasteurisert melk, tilsett også kalsiumklorid, bland alt godt og tilsett løpe oppløst i en liten mengde vann. 

Rør rundt og la stå til det dannes en fast klump (ca. 40 minutter). 

Skjær ostemassen i små terninger, rør og vent i ca 10 minutter. Skru deretter på varmen og varm ostemassen sakte opp til 45⁰C, mens du presser den med en sil og fjerner mysen. 

Rør av og til for å løsne ostemassen og fjerne så mye myse som mulig. Det skal dannes en tykk, litt klissete masse. 

Kutt deretter nettet i passende lengder (hvis det er to oster, ca. 20-25 cm hver). Knyt den ene enden med hyssing, strekk den åpne siden av nettet over trakten og legg den tykke ostemassen inn i nettet. Samtidig kan du presse ostemassen ovenfra (f.eks. med en skyver fra en kjøttkvern). Å fylle rutenettet gjøres best med to personer :)

Når massen er pakket ganske tett inn i nettet, bind den andre siden med hyssing. Heng osten tilberedt på denne måten i ca 4 timer for å drenere mysen, og legg den deretter i kjøleskapet i minst 8 timer for videre tørking. 

Det neste trinnet er røyking. Varm opp den tørkede osten (eller ostene) som er tatt ut av kjøleskapet ved en temperatur på ca 50⁰C til den er gyldenbrun. Etter å ha tatt ut av røykemaskinen, la osten stå på rist til avkjøling. Når det er helt avkjølt kan du ta av nettet og prøve det deilige produktet du har laget. 

* Vi anbefaler å pasteurisere fersk melk - helst ved 65⁰C i 20-30 minutter, og deretter raskt avkjøle den til den temperaturen som er passende for tilsetning av løpe.

Vel bekomme!

Merkelapp: Ost, Ysting, Feta, Feta ost.

Meny

Innstillinger

Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Please sign in first.

Logg inn