Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Hjemmelaget Havarti ost

Dette trenger du

for 0,5 kg Havrati ost:

5 L upasteurisert melk ved 74°C
1,5 g kalsiumklorid
0,5 g Gouda bakteriekulturer
0,5 g tørket løpe
urteblanding til ost
salt

Slik gjør du

Varm opp melken til 30°C. Løs opp kalsiumklorid i 100 ml lunkent vann og tilsett melken, bland godt.Tilsett bakteriekulturene i melken. Fordel dem godt og sett til side i 40 minutter for å formere dem Løs opp 0,5 g løpe i 50 ml vann ved 35°C. Varm opp melken til 35°C og tilsett løpe. Bland grundig og raskt. La blandingen stå i 50 minutter for å danne en kompakt klump. Etter denne tiden, kutt den resulterende koagelen i 1 cm terninger og la stå i 5 minutter, bland deretter forsiktig i 15 minutter. Sett til side i femten minutter for å skille mysen.

Hell av 1/3 av den utfelte mysen. Rør med en visp i 15 minutter. I stedet for den uthellte mysen, hell gradvis vann ved 55°C og bland til temperaturen når 35-40°C. Tilsett 3 ts salt og urter og bland forsiktig i 20 minutter, hold temperaturen på 35-40°C.

Ha osten over i en osteform kledd med osteduk og legg den i en ostepresse (i romtemperatur). Stryk i 30 minutter ved 3 kg trykk, fjern deretter osten fra formen, pakk ut skjerfet og vend det forsiktig over på den andre siden. Pakk den inn i et skjerf igjen og legg den i formen. Stryk i 2 timer ved 7 kg trykk. Etter denne tiden, fjern osten og legg den i vann ved 18°C. La det stå over natten.

Fjern den resterende osten fra vannet og legg den i saltlaken i ytterligere 6 timer. Overfør deretter osten til en tallerken dekket med et papirhåndkle for å tørke. La den stå i 3 dager ved romtemperatur, snu den to ganger om dagen og gni den med en saltløsning (1 ss salt oppløst i 1 L vann).

For videre modning, oppbevar osten ved 15°C og 90 % fuktighet for:

- 5 uker hvis du foretrekker en mildere og mykere

- 14 uker hvis du foretrekker ost med skarpere smak og aroma

Vel bekomme!

Merkelapp: Ost, Ysting, Feta, Feta ost.

Meny

Innstillinger

Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Please sign in first.

Logg inn